Met 'Mijn ATAG' is al jouw apparaat informatie opgeslagen op een plek. Erg handig als je een storing wilt melden, nieuwe apparaten wilt registeren of meer informatie zoekt over je apparaat.

De voordelen van een 'mijn ATAG' account:
* registreer jouw apparaat en activeer Garantie Plus!
* meld jouw storing snel en eenvoudig
* vind informatie over jouw apparaat

Winkelwagen

Totaal

Gratis verzending

Beveiligde betaling

Een gezond binnenklimaat

Regelmatig horen en lezen we in de media over vervuilde buitenlucht veroorzaakt door bijvoorbeeld de agrarische sector, verkeer of industrie. Maar we horen slechts weinig over een gezond binnenklimaat. Een belangrijk onderdeel van een gezond binnenklimaat is gezonde lucht in huis. Want wist u dat uzelf de voornaamste veroorzaker bent van fijnstof in huis? Uit recente studies van TNO blijkt dat tijdens het koken de meeste fijnstoffen vrijkomen. Vooral tijden het braden van vlees en het wokken van groenten komen bakluchten vrij waarin zich fijnstof deeltjes bevinden.
 
 

Fijnstof schadelijk voor de gezondheid

Fijnstof is een complexe mix van vaste en vloeibare deeltjes in de lucht. Deze deeltjes variëren in groote, vorm en chemische samenstelling. Enkel deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer kunnen worden ingeademd. Dit zijn deeltjes die niet met het oog te zien zijn. Omdat deze deeltjes zo klein zijn, kan het lichaam deze minder snel opruimen waardoor ze langer in de longen achterblijven na het inademen. Via de longen kunnen ze in het bloed terechtkomen en zo de andere organen bereiken. Hoe schadelijk de dagelijkse blootstelling aan deze hoge concentraties fijnstof is, moet onderzoek uitwijzen.
 
 

Ventileren of luchten?

Uit onderzoek van TNO blijkt dat verreweg de meeste fijnstoffen ontstaan tijdens het bakken en braden vlees en groenten. Mede doordat nieuwe huizen tegenwoordig volledig zijn geïsoleerd en de afzuigkappen in de keuken vaak uitstaan, ofwel niet goed werken, blijven deze fijnstoffen zelfs tot uren na het koken hangen in huis.
Goede kookafzuiging is dan ook erg belangrijk. Voor een goede kookafzuiging heeft een afzuigkap minimaal een vermogen van 300m3/uur nodig. 
 
 

Eisen Afzuigkap

Om kookdampen en geur voldoende af te zuigen, is dus een minimale capaciteit nodig van 300m3/uur. De kap moet minimaal zo groot zijn als de kookplaat. Ook de opvang van de vetten in de vetfilters moet voldoende zijn. Op het Europese energie label van een afzuigkap wordt aangegeven wat de vetfilter-efficiëntie van een toestel is, met de letters A tot en met G. Hoe hoger de klasse [A], hoe beter het vet wordt opgevangen. Koken op een inductie kookplaat heeft tegenwoordig de voorkeur boven koken op gas. Bij gasverbranding komen er schadelijke verbrandingsgassen vrij,  bij het verwarmen met inductie techniek is dit niet het geval. Vooral bij recirculatie oplossingen is het daarom noodzakelijk om goed te ventileren tijdens èn na het koken. Er zijn voor deze toepassing nieuwe ontwikkelingen op het gebied van geur- en fijnstoffiltering.
 

Recirculatie of direct naar buiten

Nieuwbouw woningen worden tegenwoordig verplicht energiezuinig gebouwd. Dit betekent onder meer dat huizen met een Warmte Terug Win unit [WTW] worden gebouwd die zorgt voor een balans geventileerde woning. Hierin is de aan- en afvoer van binnenlucht op elkaar afgestemd en wordt de warmte van de afgevoerde lucht gebruikt om de toevoerlucht voor te verwarmen.
In veel gevallen zorgt dit systeem er onder meer voor dat de meeste afzuigkappen in deze huizen als recirculatiekappen worden gekozen. Bij een recirculatiekap worden kookgeuren met een koolstoffilter of met behulp van een plasmafilter geneutraliseerd. Het voordeel van een recirculatiekap is dat er geen kanaal naar buiten hoeft te worden aangelegd en er veel vrijheid is in plaatsing en design. Nadeel is dat de filters in recirculatiekappen tijdig vervangen moeten worden en de meeste filters onvoldoende fijnstof opvangen. Zelfs met goede ventilatie tijdens en na het koken zorgt dit ervoor dat fijnstof urenlang kan blijven hangen in de woning. De capaciteit van een centrale ventilatiesysteem in woningen is te gering om de fijnstof in korte tijd te verdunnen en af te voeren. Indien mogelijk wordt  aangeraden een afzuigkap te plaatsen met een directe afvoer naar buiten met een capaciteit van ten minste 300m3/uur. Is het plaatsen van een afzuigkap met afvoer naar buiten niet mogelijk, dan heeft inductiekoken de voorkeur aangezien bij deze vorm van koken geen verbrandingsgassen ontstaan.
 
 

Oplossing ATAG

De visie van ATAG is het aanbieden van de beste producten en diensten om een inspirerende kookbeleving te creëren gebaseerd op innovatie en design.
Missie van ATAG hierin is dat ATAG wil bijdragen aan het verbeteren van de binnenlucht kwaliteit in woningen voor een gezonder en beter woonklimaat.
Sinds 2015 werkt ATAG samen met TNO in het onderzoek naar fijnstofontwikkeling tijdens het kookproces en de invloed die het heeft op het binnenklimaat in woningen. Gebaseerd op deze uitkomsten van het onderzoek stelt ATAG zich ten doel om de filtering van fijnstof bij recirculatiekappen te verbeteren. [link naar de onderzoeksresultaten]
Dit heeft onder meer geresulteerd in de ontwikkeling van een speciaal fijnstoffilter.
 
 

Fijnstoffilter

Het fijnstoffilter dat door ATAG is ontwikkeld is universeel en kan worden geplaatst op vrijwel alle recirculatie afzuigkappen van ATAG. Het filter kan bij veel verschillende modellen worden geplaatst  met kunstofbehuizing en ik enkele gevallen kan worden volstaan met enkel het filter.
Het speciale filter gaat een jaar mee en kan dan eenvoudig via onze site worden besteld. Voor meer voor het bestellen van het fijnstoffilter klik hier 
 
 
.

 

atag-be