Voor al wie nog wat heimwee heeft aan de zomer, stelt sterrenchef Gilles Melchior dit fris en aromatisch receptje voor. Een heerlijk visgerechtje met zachtgegaarde kabeljauw en sappige mosseltjes doen u zó uw winterblues vergeten. Voor de venkel lovers is het extra feest, want die is in alle soorten aanwezig: knapperige venkel, mini-venkel, bronzenvenkel, zeevenkel en zoetzuur gemarineerde venkel. Gilles zorgt nog voor dat vleugje exotiek, door een lekker jus te voorzien op basis van vadouvan specerijenmengsel. Bekijk het filmpje, volg onderstaand recept en kook als een échte chef.
Ingrediënten
Kabeljauw, venkel, limoenblad, vadouvan, ovengedroogde tomaatjes, Zeeuwe mosselen
Kabeljauw
-Zout de kabeljauw gedurende 10 minuten met grof zout.
-Spoel het zout af en dep de vis droog.
-Gaar de kabeljauw in de voorverwarmde combi-stoomoven gedurende 7 minuten op een temperatuur van 160°.
Mini venkel
-Kruid de mini venkel af met peper, zout en olijfolie.
-Vacuum de mini venkel.
-Gaar de mini venkel in de voorverwarmde stoomoven gedurende 13 minuten op een temperatuur van 90°.
Mini venkel zoet zuur
-Snij de venkel fijn en kruid af met sushi azijn, dille, peper en zout.
Mosselen
-Was de mosselen.
-Stoom ze in de voorverwarmde stoomoven gedurende 3 minuten op een temperatuur van 100°.
-Plaats een vochtig doekje op de mosselen zodat zij niet uitdrogen.
Jus mossel/vadouvan
-Stoof kort sjalot, look, limoenblad en vadouvan aan en bevochtig met mosseljus.
-Laat zachtjes koken en passeer door een zeef.
-Mix het op met koude boter en voeg limoen zeste en limoensap toe.
Venkelsalade
-Snij de venkel fijn en kruid af met gedroogde tomaat, dille, peper, zout en witte wijn azijn.
Afwerking
-Plaats de venkelsalade op het bord
-Laat de kabeljauw eventjes op een doekje uitlekken en voeg limoen zeste toe.
-Voeg enkele mosselen en gesneden mini venkel op de kabeljauw toe.
-Werk af met de zoetzure venkel, gedroogde venkel en zeevenkel.
-Mix kort de mossel jus en voeg deze toe.
Eet smakelijk!