Biefstuk op een salade van kool en wortel met sinaasappel, granaatappel en pistachenoten
Bereidingstijd – 30 minuten (+ 30 minuten van te voren het vlees uit de koelkast halen)
Bij het bakken van biefstuk, is de juiste bereiding cruciaal. Afhankelijk van de persoonlijke wensen, kan een biefstuk namelijk op verschillende manieren worden bereid: rare, medium of well done. Met behulp van de culisensor kan op de graad nauwkeurig de gewenste temperatuur van de kern worden bepaald. Kan dus niet misgaan!
Benodigdheden voor 4 personen:
• 4 biefstukken van 150 gr per stuk
• 100 gr spitskool in flinterdunne reepjes
• 100 gr wortel in flinterdunne reepjes
• 2 handsinaasappels in parten gesneden
• Pitjes van 1 granaatappel
• Handje gepelde pistachenoten
• Handje krenten
• Handje geroosterde amandelschaafsel
• 2 eetlepels crème fraîche
• 2 eetlepels mayonaise
• Bieslook voor garnering
• Peper en zout naar smaak
• Druivenpitolie of rijstolie om in te bakken
• Boter om in te bakken
Werkwijze:
1. Haal de biefstukken vast uit de koelkast. Laat de biefstukken, afgedekt, ca. 30 minuten bij normale omgevingstemperatuur op temperatuur komen.
2. Verwarm de combi-stoomoven voor, op stand hetelucht 120°C.
3. Plaats de culisensor in één biefstuk en leg deze op een bakblik.
4. Gaar de biefstukken in de oven met behulp van de culisensor tot 45 á 52°C. Afhankelijk van de gewenste gaarheid.
5. Wanneer de biefstukken de juiste temperatuur hebben bereikt haalt u deze uit de oven en laat deze rusten op het aanrecht. Bestrooi met zout naar smaak. Let op: niet afdekken met aluminiumfolie of huishoudfolie.
6. Plaats de dichte stoomschaal in de oven op het onderste inschuifniveau en verwarm de oven voor op stand stoom 100°C.
7. Verdeel de gesneden spitskool en wortel over de geperforeerde stoomschaal.
8. Gaar de spitskool en de wortel gedurende 6 a 8 minuten in de combi-stoomoven.
9. Haal de groentes uit de oven en laat ze afkoelen in de geperforeerde schaal.
10. Verwarm een koekenpan op hoge temperatuur en voeg een scheutje olie toe.
11. Dep de biefstukken droog en bak deze kort op hoge temperatuur om en om.
12. Haal de hitte onder de pan vandaan en laat de olie enigszins afkoelen. De hitte moet er een beetje vanaf zijn voor het toevoegen van de boter, anders gaat deze verbranden.
13. Voeg nu de boter toe en bak de biefstuk om en om. Breng weer iets temperatuur in de pan.
14. Meng ondertussen in een kom de spitskool en de wortel met de crème fraîche, mayonaise en krenten. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
15. Haal de biefstuk uit de pan en laat deze nog even rusten. Breng deze nog op smaak met peper en zout.
16. Leg op een bord de aangemaakte gestoomde groente. Garneer dit met de pistachenoten, het amandelschaafsel, de pitjes van de granaatappel en de sinaasappelpartjes.
17. Snij de biefstuk in dunne stukken en leg deze op de salade. Garneer af met de bieslook.
Eet smakelijk!