Bereiding: zeer eenvoudig
Voor de patatas bravas
• 1 kilo zoete aardappel
• ca 300 gr gerookte spekplakken, lang gesneden
• Peterselie
• Bieslook
Voor de mayonaise:
• 3 eierdooiers
• 2 tenen verse knoflook
• Paar draadjes saffraan
• 1 eetlepel gladde mosterd
• 1 eetlepel citroensap
• 2 dl zonnebloem olie
• Snuf zout
Werkwijze:
1. Was de zoete aardappelen in de schil
2. Snijd de aardappelen in de lengte in 4 parten. Is de aardappel behoorlijk fors snij deze dan in 6 parten;
3. Omwikkel de aardappelparten met het spek;
4. Verwarm de combi-stoomoven voor op stand: 170 C° stand 2 vocht;
5. Verdeel de aardappelparten over een bakblik en zet deze in het midden van de oven;
6. Gaar de zoete aardappelen gedurende 25 tot 30 minuten op 170 C° stand 2 vocht;
7. Maak ondertussen de saus, hiervoor wel je de saffraan minimaal 10 minuten in het citroensap;
8. Stop vervolgens in een hoge maatbeker de eidooiers, de mosterd, de teentjes knoflook en het zout;
9. Pureer deze even kort met een staafmixer;
10. Voeg nu het citroensap met saffraan toe;
11. Zet de staafmixer op de bodem van de maatbeker en voeg nu de olie toe. Zet de staafmixer aan en trek deze langzaam omhoog. Ga enkele keren op en neer zodat er een dikke lobbige mayonaise ontstaat;
12. Wanneer de aardappelen klaar zijn met de eerste bereiding haal je deze uit de oven. Verwarm nu de oven voor op stand: vlakgrill met ventilator 210 C°;
13. Wanneer de oven weer op temperatuur is zet je het bakblik terug in de oven;
14. Gaar gedurende 5 tot 7 minuten zodat het spek bruin en krokant wordt;
15. Draai de zoete aardappelen om in het bakblik en gaar deze kant nog 5 tot 7 minuten zodat ook deze kant van het spek lekker bruin en krokant wordt;
16. Serveer in een grote schaal samen met de mayonaise;
17. Garneer af met de peterselie en de bieslook.
Eet smakelijk!