De perfect gebakken tournedos
Duur: 20 minuten
Bereiding: dit is een eenvoudig recept
Benodigdheden voor 2 personen:
• 2 tournedos van 180 gr per stuk
• 2 eetlepels druivenpitolie of koolzaadolie
• 100 gr ongezouten roomboter
• handje peperkorrels
• peper uit de molen
• grof zeezout naar smaak
• 2 tenen knoflook
• 2 takjes verse rozemarijn
Werkwijze:
1. Koop bij een goede slager een tournedos van goede kwaliteit;
2. Laat de tournedos minimaal 20 minuten op kamertemperatuur komen;
3. Wij gaan de tournedos bakken in 3 fases:
- De 1ste fase is de schroeifase op hoge temperatuur, ongeveer ¾ van het volle vermogen
- De 2e fase is de smaakfase op middel temperatuur, ongeveer op ½ van het volle vermogen
- De 3e fase is de gaar fase op lage temperatuur, ongeveer op ¼ van het volle vermogen;
4. Breng de bakpan langzaam op hoge temperatuur. Voeg nu de olie toe. Gaat de olie walmen zet dan het vermogen iets lager;
5. Braad nu de 4 zijkanten van de tournedos rondom bruin. Neem hiervoor de tijd, zeker 2 minuten per kant;
6. Braad vervolgens de onder en boven kant aan tot deze mooi bruin zijn;
7. Verlaag nu de temperatuur naar de ½ van het vermogen van de kookplaat;
8. Nu gaat de smaakfase beginnen. Voeg hiervoor de boter, rozemarijn, knoflook, peperkorrels en wat zout toe;
9. Wanneer de boter mooi bruin gesmolten is bedruip je het vlees continu met het aromatische braadvocht gedurende 2 minuten;
10. Verlaag nu de temperatuur van de pan naar ¼ van het vermogen van de kookplaat. De gaar fase gaat beginnen. Bedruip nog wel regelmatig het vlees;
11. De duur van de gaar fase is afhankelijk van welke gaarheid je wilt. Hoe langer des te gaarder. Gebruik een kernthermometer voor de perfect gaarheid. Rare 48 C°, medium/rare 50C°, medium 52C°;
12. Wanneer het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt laat je deze een paar minuten rusten zodat de spanning van het vlees af kan;
13. Snij het vlees en breng deze op smaak met grof zeezout en peper uit de molen.
Eet smakelijk!