Krentenbrood
Bereidingstijd - 10 minuten + 45 minuten rijstijd, 25 minuten baktijd
Het krentenbrood staat bekend als een typisch feestbrood, waarvan vele variaties bestaan. Afhankelijk van de streek heeft dit krentenbrood een andere benaming. Het klassieke paasbrood wordt niet in een bakvorm maar op een (bak)plaat gebakken, zo ook deze variant.
Benodigdheden:
· 500 gr bloem
· 10 gr droge gist
· 2 eetlepels suiker
· 3 dl melk
· 30 gr roomboter
· 100 gr krenten
· Zout naar smaak
· Extra bloem voor het kneden
Werkwijze:
1. Verwarm de melk tot handwarm
2. Voeg hierbij de droge gist, de suiker en de roomboter en laat dit 5 minuten staan
3. Doe de bloem in een grote kom, voeg hierbij het melk mengsel
4. Kneed dit gedurende 5 minuten goed door met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg
5. Laat het deeg 15 minuten rijzen in de stoomoven op het automatisch programma ‘deeg rijzen’
6. Wel de krenten in warm water
7. Meng vervolgend de gewelde krenten door het half gerezen deeg en breng op smaak met zout
8. Kneed het deeg met de krenten goed door
9. Druk het deeg plat en trek het uit tot een grote lap, als de bodem van een pizza
10. Vouw de lap in 3 vouwen dicht en druk dit weer plat
11. Leg dit op een met bakpapier beklede bakplaat
12. Laat dit nog 20 minuten rijzen in de stoomoven op het automatische programma ‘deeg rijzen’
13. Haal het gerezen deeg uit de oven en verwarm de combi-stoomoven voor op stand onder/boven warmte 210°C
14. Gaar, wanneer de oven op temperatuur is, het krentenbrood in 25 tot 30 minuten. Voeg de laatste 5 minuten stoom toe aan het bakprogramma doormiddel van het ‘plus menu’
15. Laat het brood afkoelen en serveer met een flinke hoeveelheid roomboter en poedersuiker