Wentelteefjes
Bereidingstijd - 15 minuten
Dit jaar viert Nederland 75 jaar bevrijding. Typerend in de laatste maanden van Tweede wereldoorlog was de noodvoedselactie met Zweeds wittebrood, gebakken door Nederlandse bakkers volgens Zweeds recept. Ter nagedachtenis van onze geschiedenis, onze 75 jaar vrijheid en oer-Hollands, een recept met witbrood: wentelteefjes. Bereid op een ATAG inductiekookplaat waardoor er maximale controle is over de temperaturen. Chocolade smelten gaat eenvoudig in de pan (dus niet au bain-marie) en dankzij de Bridge Induction creëren we met de teppanyaki plaat één groot kookoppervlak.
Benodigdheden voor 4 personen:
· 12 sneetjes witbrood (liefst wat ouder brood, die valt niet zo snel uit elkaar)
· 2 dl melk
· 1 ei
· 1dl rode wijn
· 50 gr kristalsuiker
· 0 gr ongezouten roomboter
· 50 gr pure chocolade
· Flinke scheut pindaolie
· 200 gr verse aardbeien
· 1 el kaneelpoeder
· 1 el poedersuiker
· 1 vanillepeul of 1 zakje vanillesuiker
· Rasp van een halve tonkaboon
· Beetje boter voor het bakken
· Blaadjes munt voor de garnering
Werkwijze:
1. Smelt de chocolade op lage temperatuur, voeg hierbij de pindaolie zodat de chocolade vloeibaar blijft.
2. Schenk de wijn in een steelpannetje en voeg hierbij de kristalsuiker en kook zachtjes in tot een siroop. Niet roeren, anders kan de siroop troebel worden.
3. Meng de melk met de eieren, voeg hierbij de merg van de vanille of de vanillesuiker, en een beetje rasp van de tonkaboon. Voeg eventueel extra suiker toe, indien gewenst.
4. Steek of snijd een rondje uit het witbrood.
5. Haal de rondjes witbrood door het melk mengsel en bak deze, om en om, in een pan (of teppanyaki) plaat met een klontje boter. Zorg voor niet te veel temperatuur in de pan.
6. Wanneer de wijn is ingekookt tot een siroop, kan de 50 gr boter worden toegevoegd. Meng dit goed. De temperatuur onder de pan kan vervolgens uit.
7. Halveer de aardbeien en laat deze marineren in de warme siroop.
8. Leg op het midden van een bord de vers gebakken wentelteefjes.
9. Schep hier overheen de aardbeien met een beetje van de siroop.
10. Voeg vervolgens de warme vloeibare chocolade, een beetje rasp van de tonkaboon, kaneel en poedersuiker toe.
11. Voeg tot slot wat yoghurt toe en garneer het af met een paar blaadjes munt.
Eet smakelijk!